Hur jag handfärgar silkeskokonger

Tänkte att jag skulle visa hur jag handfärgar de populära silkeskokongerna. Idag håller jag på att färga i tre kulörer, har inte gjort så många av varje utan tagit några för att ni ska få se hur det går till och roligare för er att se olika färger. När man gör många åt gången så tar det tid att skölja ur färgen.

Den ton som jag färgar allra mest är svart – grå iom att jag i stort sätt alltid använder svart som ett komplement till de andra färgerna för att få ett snyggt halsband. Idag färgar jag blått, grönt och cerise. Jag har en beställning på tre halsband i gröna kulörer så de har det blivit flest av.

Den här påsen har jag köpt med ofärgade silkeskokonger.
Lägger de i blöt och rensar bort några maskrester som är kvar, inte så trevligt att ha ett halsband med maskrester!!!
Jag har löst det blå pulvret med kokande vatten och när det är gjort häller jag på några liter kallt vatten och ställer på spisen.
I med termometern och nu rör jag bra länge. Det ska bli mellan 80-90 grader .
Några tar jag ur tidigare än andra för att få olika toner av färgen, vill inte ha all likadana. Här är en snygg klarblå till exempel.
Nu ska de sköljas i flera olika vatten med sjunkande temperatur. Det här kan ta lång tid.
Silar emellan varven.
Lägger de på papper för att torka. Som ni kan se så har jag fått klarblått och en ton mer åt marint. Precis som jag vill ha det.
Gör samma procedur igen med grönt. I och med att kunden önskade en dov kulör mot skogsgrönt så har jag rört i mer än 20 minuter.
Perfekt, precis som jag ville ha de.
De här är något ljusare än föregående.
Så här blev det och på sista bilden hade jag lagt ner några silkestrådar som jag säkert kommer att få användning för i något projekt.
Till sist gör jag några cerisefärgade.
Jag är mycket nöjd med dagens arbete och fick till slut de här snygga cerise. De kommer jag att sätta ihop med svarta för att få kontrastverkan. Till veckan blir det färgning av rött och svart.
Det kommer sen att bli något liknande den här. Jag har gjort många halsband med kokongerna men ingen blir den andra lik. Så ska det vara för att kunderna ska få känna att de är ensam om just sitt smycke.
Här är en annan variant med kornblått.
Här är en med bara tre cerise.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.